Domowa przyprawa Kucharek

Kucharek, vegeta czy jarzynka – niezależnie od nazwy, to przyprawa, która już dawno zagościła w naszych kuchniach. Stosowana zarówno do zup, jak i również pieczonych mięs. Jej uniwersalne zastosowanie sprawiło, że ma wielu zwolenników. Jedna łyżeczka wystarczy, aby wydobyć i poprawić smak potraw. Jest nieodłącznym składnikiem rosołu, niekiedy dodajemy jej większą ilość zastępując tak popularne kostki rosołowe. Jednak, ta kupowania ochoczo w sklepie przyprawa, nie jest najzdrowszym dodatkiem, zwłaszcza, że znajdziemy tam wiele „ulepszaczy” i konserwantów. Można zrobić jej zdrowy i tak samo pyszny zamiennik w domu, w którym będziemy wiedzieli co się znajduje. Eko żywność.

Składniki :

2 pęczki liści selera
5 ostrych papryczek
2 pęczki koperku
2 pory
skórka z 2 szt rzepy
1 seler
3 korzenie pietruszki
3 łyżki stołowe soli

Przygotowanie:

1). Liście selera, koperku, pora, skórkę z Rzepy, seler i pietruszkę, pokroić, wysuszyć w suszarce lub włożyć do tekturowego pudełka (należy wykonać dziurki w spodzie) i położyć na kaloryferze który grzeje.
2). Paprykę przekroić wzdłuż na pół (używając rękawiczek jednorazowych) i również wysuszyć.
3). Po wysuszeniu, zmielić każdy składnik osobno.
4). Wymieszać wszystko razem, dodając sól.
5). Przechowywać w słoiku w suchym miejscu.
6). Dodawać do potraw tak jak kupowaną przez nas przyprawę.